Op pakjes shag en sigaretten prijkt de tekst `roken veroorzaakt dodelijke longkanker´. 90% van de mensen met longkanker heeft in zijn leven gerookt. Dit wil echter niet zonder meer zeggen dat je van roken longkanker krijgt. Een opmerkelijk onderzoek van het American Cancer Institute bewees dat roken geen longkanker veroorzaakt. De radioactiviteit die zowel in rook als röntgenstraling zit blijkt echter wel het risico te verhogen. Net als het gebruik van cortisol. De reden is het verstoren van de celademhaling en het immuunsysteem.
Risicofactor
De wiskundige logica leert ons: Wanneer bij de meeste mensen met ziekte ‘X’ risicofactor ‘Y’ aanwezig is, maar de meeste gezonde mensen met risicofactor ‘Y’ krijgen ziekte ‘X’ niet, dan is risicofactor ‘Y’ niet de primaire oorzaak van de ziekte. De risicofactor houdt wel verband met de ziekte, maar veroorzaakt deze ziekte niet. De American Cancer Society beweert op haar website echter dat “Meer dan 87% van de gevallen van longkanker wordt direct veroorzaakt door roken.” Deze bewering geeft echter nergens aan hoeveel procent van rokers longkanker krijgt. Het Department of health & human services, centers for disease control and prevention beweert dan ook iets anders: “Meer dan 80% van de gevallen van longkanker aan tabak zijn toe te schrijven, krijgt uiteindelijk maar 15% van de rokers longkanker.”
Mega onderzoek
Het oncologische tijdschrift National Journal of Cancer publiceerde in 2003 het artikel “Variations in lung cancer risk among smokers”. De studie volgde 28 jaar lang 18.171 deelnemers die dagelijks minimaal 2 pakjes sigaretten rookte. Daarbij werd een gekalibreerd en intern consistent model toegepast en bleek dat de bovenwaarde die in deze studie werd gevonden 15% was. CTonderzoek wees uit dat bij een 68 jarige man 15% kans was na 28 jaar lang 2 pakjes per dag te hebben gerookt. De hoogst aangetroffen waarde. De verwachting was dat meer dan 80% van de rokers van ieder 20.000 pakjes sigaretten longkanker zouden hebben ontwikkeld. Feit: 1:6 ontwikkelde kanker. Dit was echter de hoogste waarde die werd overgenomen. De laagste werd aangetroffen bij een vrouw van 51 die 28 jaar lang 1 pakje sigaretten per dag had gerookt en die 9 jaar voor het onderzoek was gestopt. De waarde bleek 0,8% te zijn. >1:100.
Koolmonoxide
Roken verhoogt zoals gezien wel het risico op het ontwikkelen van kanker. Dit heeft te maken met het verminderen van de transport van zuurstof de cel in. Kanker ontstaat wanneer een cel 35% minder zuurstof krijgt waardoor ze overstapt van de ingewikkelde citroenzuurcyclus voor energie naar het simpele glycolysesysteem waarbij suikers worden verbrand. De verminderde zuurstofopname capaciteit ontstaat omdat in tabaksrook veel CO (koolmonoxide) aanwezig is. Een verhoogd gehalte CO in het bloed zorgt ervoor dat het bloed automatisch minder zuurstof kan transporteren.
Radioactiviteit en röntgenstralen
Sigarettenrook bevat radioactieve alfa straling. 25 jaar lang 2 pakjes sigaretten roken betekent dat het lichaam aan 75/100 Gy straling wordt onderworpen. (Voorheen werd voor geabsorbeerde radioactieve straling RAD gebruikt. Dit is vervangen door de SI eenheid Gray. 1/100 Gy = RAD). [5] Doordat het longweefsel echter voortdurend met zuurstof in aanraking is, blijkt de kans op longkanker veel minder groot dan 15% te zijn. De hoge concentratie aan zuurstof neemt de negatieve effecten van hitte, chemische irritatie, koolmonoxide en radioactiviteit voor een groot deel weg. Radioactiviteit, ook die in de medische toepassing van röntgenstraling en bestraling, vernietigt de mitochondriën in de cellen. Deze mitochondriën zijn noodzakelijk voor de citroenzuurcyclus. Wanneer een cel deze niet kan uitvoeren zal ze overstappen op de energievoorziening buiten de mitochondriën door de verbranding van suikers zonder zuurstof. Is dit eenmaal een feit dan is dit onomkeerbaar. Radioactiviteit stapelt zich op in het lichaam. Jaarlijks loopt men een achtergrond straling van 2,5 mSv op. Bij 1:100 mensen treedt na een totale blootstelling aan 100 mSv kanker of leukemie op volgens de wetenschappers van de National Academy. Door medisch onderzoek wordt deze mSv snel verhoogd. 10 röntgenfoto’s is goed voor 1 mSv.
Cortisol, nicotine en het immuunsysteem
Kanker doet er gemiddeld 20 jaar over om een waarneembaar effect te geven. Deze ontwikkelingsfase verkort sterk door het gebruik van cortisol. Cortisol en andere steroïden die langdurig gebruikt worden ondermijnen het immuunsysteem. Ook nicotine is in staat om de reactie op een ontsteking te doen stoppen net als salicylzuur. Het immuunsysteem vangt niet goed functionerende cellen weg en vernietigt deze. Doet ze dit niet voldoende dan wordt kanker in haar ontwikkeling niet geremd. Secundair is dit een risicofactor.
Roken veroorzaakt geen kanker
In 2007 werd er een ander onderzoek gepubliceerd. 6.100 patiënten met borstkanker werden gescreend over een periode van 35 jaar. Deze screening was uitermate secuur. Maar er kon nergens een verband worden aangetoond tussen roken en de ontwikkeling van borstkanker. De Amercican Cancer Society, maar ook het Koningin Wilhelmina kanker Fonds publiceren deze cijfers, afkomstig uit haar eigen (dochter) onderzoek, niet. Op de site van het KWF staat te lezen “Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker. Een op de drie gevallen van kanker is te voorkomen als er niet meer wordt gerookt. Ook meeroken (passief roken) kan leiden tot kanker.“ Er wordt door het KWF beweerd dat 33,33% van alle kankergevallen door roken dan wel meerokers wordt veroorzaakt; dit is feitelijk onjuist.
Bron: wetenschap.infonu.nl