Cijfers openen je ogen (vervolg)

Vandaag maar weer eens in de CBS cijfers gedoken. LET WEL: de officiële sterftecijfers van het CBS. Die kan iedereen downloaden, ook elke journalist. Evenals vorig jaar kijk ik naar algemene sterftecijfers, ongeacht doodsoorzaak. Ik geloof de cijfers over COVID-19 niet meer. Er wordt volop mee gerommeld en in feite zijn ze dan nog niet veel anders als de griepcijfers van voorgaande jaren. Dus gewoon algemene sterftecijfers bekijken; als er een pandemie gaande is dan zou je dat moeten zien.

Ik ben begonnen met de cijfers van 2020, die ik vorig jaar heb bekeken, in de sheets van het CBS te controleren. Die zijn hetzelfde gebleken. De laatste 3 weken, die ik destijds geschat had, blijken zelfs te ruim geschat. Toen ben ik de cijfers van 2021 op dezelfde wijze in mijn sheet gaan voegen, net als vorig jaar. We hadden vorig jaar enige oversterfte, zoals gezegd, maar niet zodanig dat het, mijns inziens, de maatregelen kan verantwoorden.

Tevens legde ik toen al duidelijk een link naar de tijdlijn van de lockdowns en het rapport van Gupta Strategists die dezelfde conclusie trokken als ik: de maatregelen doen meer schade aan de gezondheid als COVID-19. Dus zijn de cijfers van 2021 zeer interessant. Weer lockdowns en natuurlijk de vaccinaties. Als we de politiek moeten geloven DE oplossing voor de pandemie.

Ik moet je teleurstellen: de oversterfte is met ruim 18% OPGELOPEN in 2021. Geen verbetering dus maar verslechtering t.o.v. 2020. Volgens de politiek was het qua COVID rustiger dan 2020 dus daar kan het niet aan liggen. Maatregelen waren er ook weer maar niet echt ernstiger als in 2020, of wel? Dus waarom loopt de oversterfte op in 2021?

Ik ben naar leeftijden gaan kijken. Dan valt mijn oog op de leeftijdsgroep 50-65 jarigen. Onthutsend … ik schrok ervan. Eerst kijken we naar 2020:

De leeftijdsgroep 50-65 jarig vertegenwoordigd nog geen procent van de totale oversterfte. COVID-19 is dus niet zo genadeloos als je jonger als 65 bent, zo blijkt. Dan maar eens kijken naar 2021:

Dat is schrikken. Het aandeel in de oversterfte van 50-65 jarigen is VERTIENVOUDIGD. Ja, je ziet het goed: MAAL 10 !!! Was er in 2020, het levens-gevaarlijke pandemie-jaar, nog NIETS aan de hand voor 50 tot 65 jarigen. Nu zijn we een significant deel van de oversterfte.

Hoe dat kan? Ik steek het niet langer onder stoelen of banken wat ik denk:

VACCINATIES!

Nog een detail waar ik persoonlijk van schrok: ik kreeg half mei mijn uitnodiging (voor mijn leeftijdsgroep) om te komen vaccineren. Ik keek even in de cijfers hoe de oversterfte in die weken verliep voor mijn leeftijdsgroep. Een ongekende piek in de oversterfte is zichtbaar in deze weken, een piek van bijna honderd extra doden in één week:

De gehele berekening is gebasseerd op sheet “Overledenen leeftijd provincie gemeente per week-5-2022.xlsx” die je ook kunt downloaden van de CBS site. Mijn eigen rekensheet kun je HIER vinden.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , , , . Bookmark de permalink.